Mağaradakiler

Pazartesi, Ağustos 07, 2017 , , , , 1 Comments


Uzunca bir süre bekledim. Nitekim avcının iyisi en hızlı olan değil, sabretmesini bilendir diye okumuştum bir yerlerde. Sanırım bir ayrıntıyı gözden kaçırmışım, çok beklemek iyi fırsatları tepmek anlamına geliyormuş. Yazının başlığı Cemil Meriç'ten alıntı. O da zaten Eflatun'un ünlü metaforuna gönderme yapmış. Mağara önemli bir kavram anlayacağınız.

Bugün tesadüf eseri (bir elektronik mühendisi olarak tesadüflere inanmam ama kelime karşılığı bu oluyor programlamadaki random fonksiyonunun) Cem SEYMEN'in "Para Detektifi" adlı programına denk geldim. Gelecek ile alakalı herkesin aklındaki soruları soruyor, yetmiyor bir de cevaplarının peşine düşüyor. Güzel bir program anlayacağınız. Program sırasında, yeni kurulmuş girişimlere ve ne yaptıklarına değinilirken; çokta yeni kurulmuş sayılmayacak bir firmanın aşırı iyiyiz, iddialıyız lafları dikkatimi çekti ve ne yaptıklarını merak ettim. Özetle bir görüntü işleme işi ile meşguller.

Dünyanın en iyisi olduklarını iddia ediyorlardı ama yaptıkları sunum sırasında kullandıkları yazılımın filigranı(watermark) görülüyordu. Anlayacağınız hazır bir demo'yu almışlar ve lisans ücretini bile ödememişler ki filigran kaldırılsın. Cem SEYMEN bu işin uzmanı değil ama bu firmanın devletten hibe alması ve melek yatırımcı bulması beni gerçekten şaşırttı. Sebep?

Projemin şekli bir kusurdan dolayı. Yani proje raporunun soldan bir parmak, sağdan iki parmak boşluk kuralı gibi bir kurala( Ya da tam tersi miydi?) uymamasından dolayı hibe programına seçilmemesinin üstünden çok zaman geçmedi. Çok bekledim ama sanırım avım beklediğimden daha hızlı geçti önümden. Geriye dönüp bakınca insan gerçekten hayret ediyor. Bu kadar fırsatı kaçırmayı nasıl başardım diye. Arada güzel şeyler de olmuyor değil. Mesela Arçelik-Ettom işbirliği ile yapılan yarışmada projemiz birinci oldu. Az kalsın bu yarışmaya da katılmayacaktım ya orası da ayrı bir mevzu.
Projenin videosu:


Her gün yeni şeyler öğreniyoruz, öğreniyorum. Öğrenmek kadar uygulamakta önemli bir olay. Hatta az öğrenip, hemen uygulamak en doğrusu sanırım. Çağımızın vebası, zaman. En zenginin de, en fakirin de sadece ama sadece günlük 24 saati var. Para ile her şeyi satın alabiliriz ama zamanı değil.

Değişikliklerden korkmamak gerekiyor. Değişim kaçınılmaz. Türümüzün devamını en güçlüler, en zenginler, en zekiler değil değişime en iyi adapte olanlar sağlıyor. Bizi bekleyen hayatı kabullenebilmemiz için, planladığımız hayattan vazgeçmemiz gerekiyor. Madem mağaralardan bu kadar bahsettim. Kapanışı da yine bir mağara ile ilgili Star Wars'un yodası Joseph CAMPBELL özdeyişi ile bitireyim.

"Girmeye Korktuğunuz Mağara, Aradığınız Hazineyi Barındırır."

1 yorum:

  1. Gayet güzel ve başarılı bir uygulama olmuş. Başarılarının devamını dilerim.

    YanıtlaSil